Svet práce sa neustále mení. Staré modely kancelárií s pevnými stolmi a oddelenými boxmi ustupujú flexibilnejším a dynamickejším riešením. Coworking, teda zdieľanie kancelárskych priestorov s najrôznejšími profesionálmi, sa stáva hitom a láka stále viac freelancerov, startupov aj malé firmy. Pozrime sa spoločne na to, čo coworking vlastne je, aká je jeho história, aké má klady a zápory, pre koho je vhodný a čo všetko obnáša. 

Čo je coworking? 

Coworking, skrátene tiež cowork, v sebe spája koncept zdieľanej kancelárie s komunitným duchom. Ponúka flexibilné pracovné priestory, kde sa stretávajú rôzni profesionáli z najrôznejších odborov. Namiesto izolácie v klasickej kancelárii tak coworking umožňuje zdieľať priestor, nadväzovať kontakty, spolupracovať a inšpirovať sa navzájom.

História coworkingu nie je dlhá

Prvé coworkingové priestory vznikli v rokoch 2005-2006 v San Franciscu v USA. Za ich zakladateľa je považovaný Brad Neuberg, ktorý hľadal alternatívu k drahým kaviarňam a rušným home office. Jeho myšlienka zdieľať kanceláriu s ďalšími freelancermi sa rýchlo ujala a coworking sa čoskoro rozšíril do celého sveta. Na Slovensko dorazil coworking v roku 2012 a odvtedy si získal veľkú popularitu.

Coworking má množstvo výhod

Coworkingové centrá majú mnoho výhod, vďaka ktorým sa stávajú lákavou voľbou pre mnoho profesionálov. Ide predovšetkým o flexibilitu, pretože coworkingové priestory si možno prenajať na ľubovoľnú dobu, od hodín až po mesiace. To je ideálne pre freelancery, startupy a malé firmy, ktoré nepotrebujú trvalé kancelárske priestory.

Navyše miesto tu býva obvykle lacnejšie ako prenájom vlastnej kancelárie. Platíte iba za to, čo skutočne využívate, a nemusíte sa starať o údržbu, energie a ďalšie prevádzkové náklady. Pokiaľ sa radi pohybujete v spoločnosti, budete tu mať možnosť stretnúť sa s ľuďmi z najrôznejších odborov a nadväzovať s nimi kontakty. Získate inšpiráciu, je možné spolupracovať na projektoch a zdieľať svoje skúsenosti.

Práca v coworkingovom prostredí môže byť oveľa produktívnejšia ako v rušnej kaviarni alebo na home office. Coworkingové priestory sú navrhnuté tak, aby podporovali sústredenie a kreativitu. Obvykle ponúka širokú škálu vybavenia, ako je tlačiareň, kopírka, skener, kuchynka a zasadacie miestnosti. To vám ušetrí peniaze a čas, ktoré by ste museli investovať do vlastného vybavenia.

Coworking má aj zápory

Coworking má aj svoje nevýhody, ktoré treba zvážiť. Také priestory bývajú rušné a plné ľudí. Pokiaľ potrebujete k práci pokoj, coworking pre vás nemusí byť ideálnou voľbou. Nemáte tu vždy dostatok súkromia pre dôverné hovory alebo schôdzky. Coworkingové priestory nemusia byť také útulné a osobné ako vlastná kancelária. Obvykle tu býva k dispozícii Wi-Fi, ale pokiaľ máte nestabilné internetové pripojenie, môže to byť problém.

Náklady na coworking sa líšia v závislosti od lokality, typu priestoru a ponúkaných službách. Všeobecne sa ceny pohybujú od 8 € do 20 € za deň za zdieľané pracovné miesto a od 200 € do 600 € za mesiac za vlastnú kanceláriu.

Čo vlastne coworking obnáša?

Coworkingové priestory ponúkajú zdieľané pracovné priestory, jedná sa o stoly v open-space, ktoré zdieľate s ostatnými coworkermi. V niektorom coworkingu si môžete prenajať aj vlastnú kanceláriu, ak potrebujete viac súkromia.

Obvykle tu bývajú zasadacie miestnosti, ktoré si môžete prenajať na schôdzky s klientmi alebo kolegami. Väčšina coworkingových priestorov má kuchynku s kávovarom, mikrovlnnou rúrou a chladničkou. Niekedy sa tu nachádzajú aj odpočinkové zóny s gaučmi a kreslami, kde si môžete oddýchnuť a porozprávať sa s kolegami. 

K vybaveniu patrí aj wi-fi pripojenie a už štandardná je aj spoločná tlačiareň.  K dispozícii býva často aj rezervná náplň do tlačiarne. Niektoré priestory ponúkajú aj kopírku a skener.

Niekedy sa tu organizujú rôzne komunitné akcie, ako sú workshopy, prednášky, networkingové večierky a happy hours. Tieto akcie vám pomôžu spoznať sa s ostatnými coworkermi a nadväzovať kontakty.

Pre koho je coworking vhodný?

Coworking je ideálny pre freelancerov, startupy, menšie firmy, zamestnancov na home office i spoločenských ľudí. Ponúka freelancerom flexibilný a cenovo dostupný pracovný priestor, kde sa môžu stretnúť s ostatnými profesionálmi a zdieľať s nimi svoje skúsenosti. Coworkingové priestory startupom umožňujú pracovať v dynamickom a inšpiratívnom prostredí a nadväzovať kontakty s potenciálnymi investormi a partnermi.

Zdieľaná kancelária môže byť pre malé firmy lacnejšou a flexibilnejšou alternatívou na prenájom vlastnej kancelárie. Zamestnancom na home office poskytuje možnosť pracovať mimo domova v rušnom a inšpiratívnom prostredí. Coworking je skvelý spôsob, ako sa zoznámiť s ľuďmi z najrôznejších odborov a zdieľať s nimi svoje záujmy a nápady. Coworkingové centrum však nemusí byť ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú na prácu pokoj a súkromie, pretože priestor býva rušný a plný ľudí. Navyše tu nemáte vždy dostatok súkromia na prácu s citlivými dátami.

Keď uvažujete o coworkingu

Coworking je moderný trend, ktorý ponúka flexibilné a cenovo dostupné pracovné priestory pre rôzne typy profesionálov. Pokiaľ hľadáte dynamické a inšpiratívne pracovné prostredie, kde sa môžete stretnúť s novými ľuďmi a nadväzovať kontakty, coworking môže byť pre vás to pravé. Skôr ako si prenajmete priestor, odporúčame vám navštíviť niekoľko coworkingových centier vo vašom okolí. Tu si všetko vyskúšajte, aby ste zistili, či vám takéto usporiadanie vyhovuje.


0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: