Laserové tlačiarne nám spoľahlivo tlačia texty a obrázky už dlhé roky. Ale čo je tým základným prvkom, ktorý umožňuje ich fungovanie? Práve toner, prášok ukrytý vo vnútri puzdra, je nevyhnutnosťou každej tlačiarne.

Poďme sa spoločne pozrieť na všetko okolo tonerov – od ich fungovania a druhov až po rady na výber, výmenu a ekologickú likvidáciu. Či už ste kancelársky profesionál s vysokými nárokmi na tlač alebo domáci používateľ vyžadujúci kvalitné výsledky, nasledujúce informácie pre vás budú určite užitočné.

Čo je vlastne toner

Toner je prášková tlačová náplň do laserových tlačiarní. Skladá sa z jemných pigmentov, polymérov a magnetických častíc. Počas tlače sa toner pomocou elektrostatického náboja prenesie na papier a následne sa zafixuje teplom. Toner umožňuje tlačiť ostré a trvanlivé texty a obrázky v čiernobielom aj farebnom variante.

ako sa líši toner od atramentovej náplne? Predovšetkým tým, že atramentové náplne sa používajú v atramentových tlačiarňach. Označujú sa ako atramentové kazety, cartridge alebo jednoducho ako farby do tlačiarní. Neobsahujú prášok, ale atrament, ktorý tlačová hlava nanesie na papier ako maličké kvapôčky.

Aké sú druhy tonerov

Aj u tonerov môžete voliť z viacerých druhov. Ktoré sú tie najčastejšie? Najpoužívanejší typ pre tlač bežných dokumentov je čierny toner. Farebný toner je k dispozícii v sadách CMYK (azúrová, purpurová, žltá a čierna) a je najvhodnejší na tlač farebných dokumentov a fotografií.

A ako je to s kompatibilitou a originalitou tonera? Originálny toner vyrába výrobca tlačiarne a zaručuje maximálnu kompatibilitu a kvalitu tlače. Medzi najznámejšie značky patrí HP, Canon, OKI alebo napríklad Brother. Kompatibilný alebo alternatívny toner produkuje iná spoločnosť a je lacnejší ako originálny toner, ale nemusí dosahovať rovnakú kvalitu tlače a jeho použitie môže niekedy viesť k problémom s tlačiarňou.

Ak chcete ušetriť vyberajte overenú značku neoriginálnych tonerov. Alternatívne tonery Torex vám ušetria až 40% nákladov oproti originálnym náplniam so zárukou rovnakej kvality. Navyše máte na tonery Torex doživotnú záruku.

Ako vybrať toner?

Pri výbere vhodného tonera je potrebné poznať typ a označenie tlačiarne, pretože najdôležitejšia je kompatibilita tonera s vašou tlačiarňou. Vždy si overte model tlačiarne a číslo tonera. Zamerajte sa tiež na kapacitu tlače. Toner s vyššou kapacitou vytlačí viac stránok, ale je drahší. Zvoľte kapacitu podľa vašich tlačových potrieb. Dôležitým faktorom je samozrejme cena. Pred nákupom si prečítajte recenzie tonerov, ktoré napísali iní používatelia.

Ako často vymieňať toner?

Frekvencia výmeny tonera závisí od modelu tlačiarne, typu tonera a objemu tlače. Čierny toner sa zvyčajne vymieňa častejšie ako farebný toner. Indikátorom nutnosti vymeniť toner je nízka úroveň tlače, bledá tlač alebo výskyt pruhov na výtlačkoch.

A ako sa dá rýchlo zistiť, že máte toner vymeniť? Väčšina tlačiarní má zabudovaný indikátor stavu tonera, ktorý vás upozorní na nízku úroveň tonera. Niekedy sa zobrazí chybové hlásenie alebo sa rozsvieti kontrolka. Životnosť tonera ovplyvňujú vyššie uvedené faktory, ale obvykle sa pohybuje v rozmedzí od 1 000 do 10 000 stránok.

Čo robiť s prázdnym tonerom?

Prázdne tonery rozhodne nevyhadzujete do koša. Väčšina výrobcov tonerov ponúka programy recyklácie prázdnych tonerov. Toner môžete tiež vrátiť predajcovi, od ktorého ste ho kúpili. Nikdy toner nevyhadzujte do bežného odpadu, pretože obsahuje nebezpečné látky. Ak nechcete alebo nemôžete využiť predchádzajúce možnosti, odneste tonery do zberného dvora.

Pozor pri manipulácii s tonerom

Pri manipulácii s tonerom dbajte na opatrnosť, aby ste sa vyhli rozptýleniu prášku. Toner môže spôsobiť podráždenie očí a dýchacích ciest. Pokiaľ nie ste skúsení a veľmi šikovní, je vhodné použiť rukavice a respirátor. Znečistenie od prášku sa neodstraňuje ľahko.

Ako vyčistiť škvrny od tonera? Škvrny od tonera na oblečení je možné odstrániť pomocou liehu alebo odstraňovača škvŕn. Škvrny na rukách umyjete mydlom a vodou.

Kde kúpiť toner a ako ho skladovať?

Tonery je možné zakúpiť v kamenných obchodoch s elektronikou, alebo aj z pohodlia domova na našom e-shope Originalnetonery.sk. Existujú však aj možnosti, ako pri nákupe tonerov ušetriť.

Ako kúpiť toner lacnejšie? Ak sa rozhodnete urobiť si zásobu tonerov, nemusíte mať obavy o ich kvalitu a výdrž, ak dodržíte niekoľko zásad pri ich skladovaní. Tonery je potrebné ochraňovať pred slnečným žiarením, skladovať pri izbovej teplote a vo vodorovnej polohe, z obalu vyberať až pred použitím a nedotýkať sa pritom optického valca. A nezabudnite, že s tonermi Torex môžete ušetriť až 40% ceny oproti originálnym náplniam.

Ako spoznať prázdny toner a ako ho ešte možno oživiť

To, že je toner nutné vymeniť, sa prejaví najprv na kvalite tlače. Ak je tlač bledá, rozmazaná alebo sa objavujú pruhy, môže byť toner prázdny. Väčšina tlačiarní má navyše na ovládacom paneli indikátor, ktorý signalizuje hladinu tonera, a môže zobraziť chybovú správu, ktorá priamo informuje o stave tonera. Niekedy sa dá toner ešte oživiť, než bude výmena naozaj nutná. Kvalita tlače však bude znížená. Oživenie tonera nemusí byť vždy úspešné a môže toner poškodiť. Odporúča sa skôr siahnuť po novom toneri. Niektorí používatelia však skúšajú metódy ako jemné pretrepanie, kedy sa uzavretý toner pretrepe zo strany na stranu, alebo iba vybratie a znovu vloženie, čo môže uvoľniť časti, ktoré bývajú upchaté. Pred manipuláciou s tonerom si však určite preštudujte manuál k tlačiarni, aby ste sa uistili, že postupujete správne.

Ako zistiť kapacitu tonera?

Chceli by ste vedieť dopredu, ako dlho vám toner vydrží? Potom si zistite jeho kapacitu. Tá je obvykle uvedená v manuáli k tlačiarni. Informácie o kapacite tonera nájdete aj na webových stránkach výrobcu tlačiarní. Väčšina online obchodov s tonermi uvádza kapacitu tonera v popise produktu, takže možností, ako túto informáciu získať, je viac.

Venujte tonerom patričnú starostlivosť, rovnako ako ich uskladnenie a celkovú starostlivosť o ne. Odmenou potom bude vysoká kvalita tlače a vaša spokojnosť s výslednými produktmi.



0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: