Cookies
Prevádzkovateľ webu, spoločnosť interNETmania SK s.r.o., Námestie osloboditeľov 65/6, 031 01 Liptovský Mikuláš, IČO 50462164, ako správca osobných údajov, spracováva na tomto webe cookies potrebné pre fungovanie webových stránok a na analytické účely a v prípade vášho súhlasu tiež pre retargeting. Viac informácií
Súhlasím
Zákaznícka linka: +421 948 016 336 (Po-Pia 8.00-16.30 h)
Na tonery sme tu my.
Prihláste sa
Už som u Vás nakupoval

Fonty: História a vývoj najznámejších typov písma

Či už pripravujeme dokument k tlači alebo vytvárame obsah pre internetové prostredie, vyberáme si zo stoviek rôznych fontov. Niekedy výber písma neriešime a vsadíme na klasiku, ako je font písací stroj, inokedy popustíme uzdu fantázii a rozhodneme sa pre nekonvenčný typ alebo pre niektoré ozdobné písmo. A ak chceme niekoho naštvať, použijeme Comic Sans. Súčasná podoba bežne používaných fontov je výsledkom vývoja trvajúceho desiatky rokov. Viete, čo to vlastne je font, akú má históriu a ako niektoré známe fonty písma vznikali? A prečo sú vlastne fonty dôležité?

Fontov je nepreberné množstvo a stále vznikajú nové. Každý z nich má svoju vlastnú históriu, ktorú vám v niektorých prípadoch približujeme v našom článku.

Čo je font

Keď sa spýtate laika, povie vám, že font je písmo. Jedná sa teda o druh písma, presnejšie povedané o určitú sadu abecedných znakov, ktoré spája rovnaká veľkosť písma a tiež jednotný štýl písma. O fontoch sa teraz hovorí predovšetkým v súvislosti s použitím rôznych štýlov písma vo výpočtovej technike. Font je však o niečo zložitejší. Font zahŕňa rez písma, jeho veľkosť a typ. Rez písma je vlastne to, ako písmo vyzerá. Podobné fonty tvoria rodinu, font family čiže Typeface, ktorá zahŕňa všetky fonty s rovnakým rezom. Font je teda písmo, ktoré má určitú veľkosť a typ v konkrétnej rodine fontov..

Fonty majú svoju históriu

História fontov vychádza z histórie písma ako takého. Začína teda už v predhistorickom období, kedy vznikali predchodcovia písma ako kresby, piktogramy a ideogramy. Tie nahradilo ručne písané alebo kreslené písmo, tlačiarenské techniky, kovové sadzby a následne moderná forma písma. V súčasnej dobe sa text pred tlačou spracováva elektronicky a jeho písmo určuje kód a font. Font určí tvar písmena, text sa potom uloží ako čísla a informácie o fonte. Počítač si potom nájde súbor fontu a podľa čísla obrázok toho znaku, ktorý je predmetom zobrazenia. Tabuľka kódov priraďuje písmená k číslam. Fonty sú rastrové a vektorové. Rastrové fonty pracujú s pixelmi, vektorové s krivkami.

Známe aj nové fonty

Fontov je nepreberné množstvo a stále vznikajú nové. Každý z nich má svoju vlastnú históriu, ktorú vám v niektorých prípadoch približujeme v našom článku.

Times New Roman

Najpoužívanejším (a podľa niektorých aj najnudnejším) typom písma je Times New Roman. V spolupráci s Victorom Lardentem ho v roku 1929 vytvoril typograf Stanley Morison, ktorý verejne skritizoval dovtedy používaný font britských novín The Times. Kritiku pôvodného písma denník prijal a Morison požiadal, aby sa postaral o vytvorenie nového fontu. Noviny si vyhradili právo na použitie písma na jeden rok. Potom sa nový Times New Roman zaradil medzi komerčne dostupné fonty a stal sa svetovým bestsellerom.

Helvetica

Font Helvetica bol najpoužívanejším typom písma v 60. a 70. rokoch a veľkej obľube sa tešia aj v internetovom prostredí. V roku 1957 ho pre švajčiarsku firmu Haas Type Foundry vytvorili Max Miedinger a Eduard Hoffman. Kvôli marketingu písmo čoskoro premenovali z Neue Haas Grotesk na dnes známy názov Helvetica, a to podľa latinského slova označujúceho Švajčiarsko. Viete, čo spája logá značiek Motorola, Kawasaki, Olympus, BMW či Microsoft? Pri všetkých je východiskovým použitým fontom práve Helvetica.

Arial

Od uvedenia na trh bol font Arial kritizovaný za nápadnú podobnosť konkurenčnej Helvetice. Vznikol na začiatku 80. rokov na podklade staršieho písma Monotype Grotesque a na jeho vývoji sa podieľal 10 členný tím. Font pôvodne používala spoločnosť IBM vo svojich laserových tlačiarňach, neskôr ho vo veľkom začal uplatňovať Microsoft.

Calibri

Calibri je jedným z východiskových fontov využívaných v softvéri od spoločnosti Microsoft. Jeho vznik začal v roku 2000, na zlepšenie kvality zobrazenia textu bez ohľadu na použitý hardvér. Microsoft vytvoril kolekciu písiem, ktoré sú dostupné v mnohých jazykoch a ich zobrazenie je bezproblémové na všetkých zariadeniach. Medzi tieto písma patrí aj obľúbené Calibri vyvíjané nemeckým Typograf Luc de Groot. Písmo bolo pôvodne navrhnuté pre televízne vysielanie. Typografovi sa však zdalo príliš zaoblené, preto ho mierne upravil do súčasnej podoby.

San Francisco

Medzi najnovšie hojne používané fonty patrí San Francisco, ktoré pre svoje potreby vyvinula spoločnosť Apple a vo všetkých systémoch ním nahradila doteraz používanú Helveticu. San Francisco je východiskovým fontom pre systémové prostredie, nájdete ho ale tiež napríklad na zadnej strane nového iPhonu. Je jasným dôkazom toho, že vývoj typografie stále nie je na konci, hoci trvá už niekoľko desiatok rokov. Moderné technológie a zobrazovacie zariadenia majú skrátka iné nároky na typy písma, než tomu bolo predtým.

Comic Sans

Písmo Comic Sans sa radí do kategórie zábavných písiem. Je veľmi populárne, čo užívateľa zvádza k jeho užívaniu aj tam, kde sa vôbec nehodí. Jeho autorom je návrhár Vincent Connare, ktorý ho vytvoril v roku 1994. Bol určený pre Microsoft a mal sa používať v komiksových dialógoch.

Gotham

Sans písmo z roku 2000 bolo pôvodne určené profesionálom. Jeho autorom je dizajnér Tobias Frere-Jones. Písmo získalo veľkú obľubu a rýchlo sa rozšírilo, Bolo využité pri prezidentskej kampani Baracka Obamu v roku 2008 a je tiež na základnom kameni One World Trade Center v New Yorku.

Georgia

Písmo Serif z roku 1993. Jeho tvorcom je Mathew Carter, ktorý ho vytvoril pre Microsoft Font. Ide o ľahko čitateľné, jednoduché písmo, ktoré pôsobí veľmi elegantne. Jeho predlohou boli písma z 19. storočia, ktoé sa vyskytovali v škótskych románoch. V roku 2007 sa stalo fontom denníka The New York Times, a tak nahradilo pôvodné Times New Roman.

Moderné a nové písma

Ak hľadáte moderné a originálne fonty, unikátny alebo vintage štýl a ručne písané fonty, potom vyberte niektoré z najnovšej ponuky typografických štúdií.

  • Ručný dizajn a zakrivený font, to je Bromello Typeface.
  • Kaligrafický štýl a zábavnú kurzívu ponúkne Marchy Script Font.
  • Pre logo s malými i veľkými písmenami, číslicami, háčikmi aj čiarkami sa hodí Brushgyo Typeface.
  • Priateľským a energickým vírivým fontom je Beautiful Friends Font.
  • Kaligrafické písmo vhodné pre slávnostné okamihy je napríklad LeEvelyn Script Fontt.

Nové fonty neustále vznikajú, nie je problémom vhodné písma nájsť, skôr si potom z neprebernej ponuky vybrať.

Ako na výber fontu

Prečo existuje tak veľké množstvo fontov a prečo sa výberom fontu zaoberať? Čo získate výberom správneho typu písma? Nie je dôležitejší obsah? Všetko so všetkým súvisí. Správny font napomôže čitateľa zaujať, vylepší čitateľnosť a členenie textu a v spojení s kvalitnou náplňou tlačiarne môže usporiť farbu pri tlači.

Ozdobné písma môžu byť atraktívne, ale musia plniť svoj účel. Príliš nezvyčajné alebo krásne písmo môže odviesť pozornosť čitateľa od obsahu. Okrasné písma a ozdobné fonty teda nemusia byť vždy tou správnou voľbou.

Píšete osobný text? Zvoľte taký font, ktorý je typický pre vašu osobu. Môže ísť o niektorý písací font, treba ozdobné písacie písmo. Aj farba písma tu môže byť dôležitá. Zvážte aj to, či použijete pätkové a bezpätkové písmo.

Komu je váš text určený, teda, kto ho bude čítať? Aj na tom závisí typ písma, ktorý zvolíte. Mozog pri čítaní stíha analyzovať aj písacie fonty. Ručne písané písmo je emočne pôsobivejšie, moderné písmo bez ozdôb a bezpätkové fonty pôsobia skôr technickým dojmom. A myslite aj na to, akí ste vy sami ako autori. Ako máte svoj vlastný štýl vyjadrovania, tak máte svoje typické písmo, fonty, ktoré sú vám vlastné a hodia sa k vám.

Vybrali ste pre svoj text písmo, druhy, ktoré lahodia obsahu, a chceli by ste ich nakombinovať a oživiť text? Nezvyklé kombinácie, písacie písmo, pätkové písmo, bezpätkové písmo, ozdobné písmo a ďalšie môžu byť prínosom, ale len vtedy, ak tvoria súvislý celok. Tu je vhodné nepreháňať a nepokaziť celkový dojem textu zlou voľbou fontov, ktoré sa nepodporujú.

Brožúry, letáky, listy, životopisy a ďalšie tlačoviny potrebujú určité fonty

Pri správnom výbere písma nebudete plytvať vlastným časom, námahou ani financiami. Nemusíte byť typografi, aby ste dokázali zvoliť správny typ písma. Každé písmo má svoje charakteristiky a vhodné použitie.

Aké sú teda základné pravidlá a na čo sa ktoré fonty hodia?

  • S fontami to nepreháňajte, obvyklé maximum sú tri druhy. Ešte lepšie sú fonty dva alebo len jeden.
  • Pätkový font je vhodný na nadpisy, nie však na titulkyy.
  • Ak pracujete s letákmi alebo informačnými tlačovinami, zväčšite písmo, môžete ho tiež ztučniť.
  • Dôležitý je aj kontrast. Farby opakujte, maximum sú dve.
  • Tlačeným písmenám sa vyhýbajte, sú vhodné len do titulkov.
  • Text zarovnajte a rozložte tak, aby bol prehľadný.
  • Používajte len legálne fonty, riaďte sa licenciami.

Dôležitá je dobrá čitateľnosť textov. Vhodné je napríklad bezpätkové písmo ako Verdana, Helvetica, Futur alebo Century Gothic. Pri menších písmenách sa bude hodiť Calibra alebo Cambria. Pri dlhých textoch sa hodia klasické Times New Roman, nevhodné sú Impact alebo Courier. Zle používaným písmom býva Comic Sans, ktoré sa nehodí pre serióznejšie témy. K zábavným textom zvoľte napríklad písmo Consolas. Eleganciu a sviežosť dodá textom napríklad písmo Gotham.

V úradnej korešpondencii a oficiálnym dokumentom, ako je napríklad motivačný list alebo životopis, využite štýl písma v jeho celej šírke - ale iba jeden druh. Pre členenie a zvýraznenie využite rôzne veľkosti a stučnenie. Vhodné sú napr. Písma Calibri alebo Sans Serif.

Klasifikácia písiem a ich skupiny

Pokiaľ chcete vybrať vhodné písma a nedopustiť sa chýb pri ich kombinovaní, je dobré zoznámiť sa s klasifikáciou písiem. Do jednotlivých skupín sa zaraďujú písma na základ podobnosti podľa číselného kódu. Patrí sem

  • písma latinkové
  • písma kódové ľavosmerné
  • písma kódové pravosmerné
  • písma ostatné

Písma sa potom delia do klasifikačných skupín a tie potom do podskupín. Podskupiny sú tri, písma zdobené, vyznačovacie naklonené a písma so základným rezom.

Klasifikačné skupiny a fonty

Skupina dynamická čiže renesančná antikva zahŕňa fonty Times New Roman, Garamond, Centaur, Caslon a ďalšie. Do skupiny barok čiže prechodová antikva patria fonty Baskerville, Kolektif, Fournier a Century. Statickú, teda klasicistickú antikvu tvoria fonty Bodoni, lineárni šerifovia písmo potom Serif, Clarendon a Latin. Pre lineárne bezserifové písmo statické = statický Grotesk sú typické písma Helvetica a Arial, pre lineárne bezserifové písmo dynamické čiže dynamický Grotesk Frutiger a Gill Sans. Lineárne bezserifové písmo navrhnuté čiže geometrický Grotesk tvoria fonty Vega, Gill Sans, Eurostyle a OCRA. Grotesk alebo lineárne antikva sú fonty Optima, Pascal či Fritz QUADRO. Písacie písmo - font Arabella, Comercial Script a ďalšie sú písma kaligrafické, ručne písané alebo maľované. Do skupiny voľne písané písma patrí Time Script, Vinec Hand alebo Le Asterix.

Fonty si môžete stiahnúť zadarmo

Pre nekomerčné použitie sú mnohé druhy písma online na stiahnutie zadarmo. Štýly písma online sú rôzne, väčšinou pre word, napríklad ozdobné písmo word, pätkové písmo word, bezpätkový font, písacie písmo word a rôzne ďalšie štýly písma word. Problém nastáva vtedy, ak potrebujete slovenský font. Väčšina fontov ponúkaných na internete totiž nepozná mäkčene a čiarky. Preto hľadajte slovenské google fonty, v ponuke sú aj slovenské fonty písacie písmo. Veľkosť písma word si už potom upravíte sami.

Ako na rozpoznanie fontu

Ako si vybrať font, to už viete. Poznáte pätkové písma, bezpätkové písma, technické písmo, písmo word, font okrasných písiem - ale čo keď niekde uvidíte písmo, ktoré sa vám páči a radi by ste ho použili, ale netušíte, čo je to za font? Ako spoznať font nie je zložité. Existujú nástroje, ktoré si poradia a rozpoznanie písma za vás prevedú. Rozpoznávanie fontov je úlohou mnohých aplikácií, k najznámejším patrí napr. WhatTheFont. Text alebo obrázok s textom orežete, nahráte a počkáte si na oznámenie patričného výsledku. Táto aplikácia je na stiahnutie zadarmo a je k dispozícii aj pre mobilné telefóny.

WhatsFontis ponúka aj ďalšie funkcie. Nie je potreba nahrávať, stačí zadať URL adresu. Získate viac možných typov písma a môžete ich porovnávať. Webový nástroj sám ponúkne ako fonty platené, tak fonty zadarmo.

Jednoduchou aplikáciou, ako zistiť font, je Fount. Púšťa sa z lišty prehliadača alebo zo záložiek. Funguje vo všetkých najznámejších prehliadačoch. Je napojený aj na Google Fonts.

Zboží je skladem
Doručíme do 2 pracovních dnů
Skladem

aaaaaaaa

Nedostupné

Zboží není momentálně skladem. Je na cestě od dodavatele,
dostupnost je odlišná podle značky náplně.
O době dodání Vás po objednání budeme informovat.

Poslední kus skladem

Na skladě je momentálně poslední kus.

Poslední kusy skladem
Tovar nie je momentálne skladom. Je na ceste od dodávateľa, dostupnosť je odlišná podľa značky výrobca. O dobe dodania Vás po objednaní budeme informovať.