Písanie žiadosti je určite zručnosť, ktorú oceníte v mnohých životných situáciách. Či už žiadate o prácu, o platené voľno alebo o finančnú podporu, dobre napísaná žiadosť môže výrazne zvýšiť vaše šance na úspech. V tomto článku sa dozviete všetko podstatné o tom, ako správne napísať žiadosť, ktorá zaujme a presvedčí, čo musí obsahovať žiadosť a ako by mala vyzerať jej úprava.

Čo je vlastne žiadosť a prečo je dôležitá?

Žiadosť je písomný dokument, ktorým sa obraciame na iného človeka, firmu či inštitúciu s konkrétnou požiadavkou. Jej účelom je jasne a zrozumiteľne vyjadriť naše priania a zdôvodniť, prečo by nám malo byť vyhovené. Dobre napísaná žiadosťpôsobí profesionálne, vyvoláva dôverua pravdepodobnosť, že dostaneme kladnú odpoveď, je tak oveľa vyššia.

Najčastejšie typy žiadostí

Asi najznámejší typ žiadosti je žiadosť o prácu. Ako sa píše žiadosť o prácu? Obsahuje informácie o vašej kvalifikácii, skúsenostiach pre danú pozíciu a tiež o vašej motivácii.

A čo iné žiadosti? Žiadosť o voľno je adresovaná škole alebo zamestnávateľovi a slúži na vyžiadanie dočasného prerušenia štúdia alebo práce. Žiadosť o finančnú podporu býva určená napríklad nadácii, sponzorovi alebo zamestnávateľovi. Cieľom je získať finančné prostriedky na konkrétny projekt alebo účel. Žiadosť o informácie sa používa na získanie informácií o určitej veci alebo službe. Žiadosť o zmenu slúži väčšinou na vyžiadanie nejakej zmeny. Môže ísť napríklad o zmenu pracovných podmienok alebo zmluvných dojednaní.

Základné pravidlá pre písanie žiadosti

Aj žiadosť má ako väčšina písomností určité pravidlá. Je to predovšetkým jasný a stručný úvod. Na začiatku žiadosti teda jasne uveďte, o čo žiadate. Ďalej svoju žiadosť zdôvodnite, zrozumiteľne vysvetlite, prečo žiadate uvedenú vec. Svoje požiadavky vyjadrite jasne a jednoznačne.

Žiadosť musí byť zrozumiteľná, preto používajte spisovný jazyk, vyhýbajte sa zložitým vetám a odborným termínom. Pozor na formálnu úpravu, dbajte na správnu štruktúru a členenie textu, dodržujte odseky a zvoľte vhodný font a veľkosť písma. V závere poďakujte za zváženie vašej žiadosti a uveďte kontaktné údaje.

Ako osloviť v žiadosti

Oslovenie by malo byť formálne a zodpovedať tomu, koho oslovujete. Ak poznáte meno adresáta, použite oslovenie Vážený/Vážená pani/pane a meno. Ak meno nepoznáte, použite všeobecnejšie oslovenie ako Vážený/Vážená pani/pane a funkciu alebo len Vážený/Vážená pani/pane. Rovnako ako oslovenie je dôležitý aj záver žiadosti, kedy za zváženie žiadosti a čas jej venovaný poďakujete.

Ako napísať e-mail so žiadosťou

Žiadosť v e-maile má rovnakú štruktúru ako žiadosť v tlačenej podobe. Dôležité je zvoliť vhodný predmet e-mailu, ktorý stručne a výstižne popisuje obsah správy. V tele e-mailu potom nasleduje samotná žiadosť. Tá by mala obsahovať formálne oslovenie, samotnú žiadosť, poďakovanie, kontaktné údaje a prípadné prílohy. Existuje mnoho online nástrojov, ktoré vám môžu pomôcť s tvorbou žiadostí vrátane tých e-mailových. Tieto nástroje často obsahujú predpripravené šablóny a uľahčujú formátovanie textu.

Aká je úprava žiadosti?

Žiadosť by mala byť prehľadne štruktúrovaná a formátovaná. Použite štandardný formát A4a vhodný font a veľkosť písma. Dôležité informácie zvýraznite tučným písmom alebo kurzívou. Neviete si rady s úpravou? Nájdite si na internete žiadosť, vzor vám bude k dispozícii v rôznych podobách. Ak potrebujete vytlačiť väčšie množstvo žiadostí, určite investujte do kvalitnej tlačiarne a dostatočného množstva kancelárskeho papieratonera.

Žiadosť o prácu má svoje pravidlá

Okrem základných prvkov by žiadosť o prácu mala obsahovať aj osobné a kontaktné údaje. Jej súčasťou je motivačný list, v ktorom zdôvodníte, prečo sa zaujímate práve o toto konkrétne miesto a aké skúsenosti a zručnosti môžete ponúknuť. K tejto žiadosti sa prikladá aj životopis s prehľadom vášho vzdelania a doterajších skúseností. Oplatí sa byť konkrétny a faktický. Pozor na pravopis a gramatiku, žiadosť s chybami pôsobí neprofesionálne. Podľa toho, komu je žiadosť adresovaná, prispôsobte obsah. A nebojte sa nových príležitostí a oslovujte aj neznámych ľudí.

Ako poslať žiadosť?

Žiadosť môžete poslať poštou, e-mailom alebo osobne. Pri zasielaní e-mailom skontrolujte, či je príloha v správnom formáte a či nie je príliš veľká. Ak posielate žiadosť poštou, dbajte na to, aby bola riadne zabalená a vybavená dostatočným počtom známok.

Písanie žiadosti nemusí byť zložité, ak budete postupovať podľa vyššie uvedených rád. Dôležité je, aby ste boli jasní, struční a presvedčiví. Nezabúdajte, že dobre napísaná žiadosť je vašou cestou k úspechu.


0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: